Derventa je grad bogat kulturnim dešavanjima, koji nudi raznovrsne sadržaje za sve ljubitelje umjetnosti, zabave i tradicije. U Derventi se održavaju brojne manifestacije, koje privlače posjetioce iz cijele regije i šire. Neki od najpoznatijih kulturnih dešavanja u Derventi su:

  • Derventski vašar – privredno-zabavna manifestacija međunarodnog karaktera, koja se održava svake godine na pravoslavni praznik Veliku Gospojinu, 28. avgusta1. Vašar ima tradiciju od 1851. godine i predstavlja jedan od najvećih vašara u bivšoj Jugoslaviji. Na vašaru se mogu naći razni proizvodi, usluge, razonoda i gastronomske specijalitete. Vašar je i mjesto okupljanja i druženja ljudi iz različitih krajeva i zemalja.
  • Dani kulture – manifestacija koja se održava svake godine u maju, u okviru koje se organizuju različiti kulturni programi, kao što su koncerti, predstave, izložbe, književne večeri, tribine, radionice i dr. Cilj manifestacije je da promoviše i afirmiše kulturnu scenu i stvaralaštvo u Derventi i okolini. Dani kulture se održavaju u raznim prostorima, kao što su Dom kulture, Narodna biblioteka, Galerija, Crkva i dr.
  • Derventski karneval – manifestacija koja se održava svake godine u junu, u okviru koje se organizuje velika karnevalska povorka, koja prolazi kroz glavne ulice grada. U povorci učestvuju brojne maškarane grupe, koje dolaze iz Dervente i drugih gradova. Karneval je prilika za zabavu, kreativnost i veselje, a takođe i za promociju turizma i multikulturalnosti. Karneval se završava velikim koncertom i vatrometom na gradskom trgu.
  • Derventski salon – manifestacija koja se održava svake godine u septembru, u okviru koje se predstavljaju najbolji likovni umjetnici iz Dervente i okoline. Salon je mjesto susreta, razmjene i afirmacije savremene likovne umjetnosti. Salon se održava u Galeriji Doma kulture, koja ima bogatu zbirku slika, skulptura i grafika.
  • Derventski dani humora i satire – manifestacija koja se održava svake godine u oktobru, u okviru koje se nagrađuju najbolji humoristički i satirički radovi iz oblasti književnosti, novinarstva, karikature, stripa i filma. Manifestacija je posvećena čuvenom derventskom humoristi i satiričaru Zoranu Radmiloviću, po kome je i nazvana nagrada. Manifestacija se održava u Narodnoj biblioteci, koja ima bogatu zbirku knjiga, časopisa i novina.
  • Derventski filmski festival – manifestacija koja se održava svake godine u novembru, u okviru koje se prikazuju najnoviji domaći i strani filmovi, kao i filmovi studenata Akademije umjetnosti Banja Luka. Festival je mjesto promocije i popularizacije filmske umjetnosti i kulture. Festival se održava u Kinu Doma kulture, koje ima modernu opremu i udobne sale.

Ovo su samo neki od kulturnih dešavanja u Derventi, koji nude različite mogućnosti za uživanje i obogaćivanje duha. U Derventi se takođe može naći i drugih kulturnih sadržaja, kao što su Muzej grada, Etno kuća, Spomen park, Spomen soba i dr. Kultura u Derventi je živa i dinamična, a odražava bogatstvo i raznolikost ovog grada.

Comments are closed.

Close Search Window