Sport u Derventi je veoma razvijen i popularan među stanovništvom. Derventa ima dugu tradiciju u različitim sportovima, posebno u rukometu i fudbalu. U Derventi se nalaze brojni sportski klubovi, koji se takmiče na različitim nivoima i ostvaruju zapažene rezultate. Neki od najpoznatijih sportskih klubova u Derventi su:

  • RK Derventa – rukometni klub osnovan 1947. godine, koji se trenutno takmiči u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Klub ima i žensku i mušku sekciju, koje su osvojile nekoliko trofeja u domaćim i međunarodnim takmičenjima. Klub igra svoje utakmice u Sportsko-kulturnom centru u Derventi, koji ima kapacitet od 2.000 gledalaca.
  • FK Tekstilac – fudbalski klub osnovan 1919. godine, koji se trenutno takmiči u Drugoj ligi zapad. Klub ima bogatu istoriju i tradiciju, a najveći uspjeh je osvajanje Kupa Bosne i Hercegovine 1999. godine. Klub igra svoje utakmice na Gradskom stadionu u Derventi, koji ima kapacitet od 5.000 gledalaca.
  • KK Derventa – košarkaški klub osnovan 1974. godine, koji se trenutno takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske. Klub ima i žensku i mušku sekciju, koje su postigle značajne rezultate u regionalnim i državnim takmičenjima. Klub igra svoje utakmice u Sportsko-kulturnom centru u Derventi.
  • OK Derventa – odbojkaški klub osnovan 1972. godine, koji se trenutno takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske. Klub ima i žensku i mušku sekciju, koje su učestvovale u brojnim turnirima i prvenstvima. Klub igra svoje utakmice u Sportsko-kulturnom centru u Derventi.
  • TK Derventa – teniski klub osnovan 1995. godine, koji se bavi razvojem i promocijom tenisa u Derventi. Klub ima oko 100 članova, koji se redovno bave tenisom i učestvuju u različitim ligama i turnirima. Klub raspolaže sa četiri teniska terena, koji se nalaze u blizini Gradskog stadiona.
  • SK Derventa – streljački klub osnovan 1954. godine, koji se bavi streljaštvom kao sportom i rekreacijom. Klub ima oko 50 članova, koji se takmiče u raznim disciplinama streljaštva, kao što su vazdušna puška, vazdušni pištolj, mali kalibar i veliki kalibar. Klub ima svoj streljački poligon, koji se nalazi u naselju Kostreš.

Ovo su samo neki od sportskih klubova u Derventi, koji doprinose razvoju sporta i rekreacije u ovom gradu. U Derventi se takođe organizuju i razni sportski turniri, kao što je tradicionalni turnir u malom fudbalu “Derventa Nektar Futsal”, koji privlači veliki broj ekipa i gledalaca. Sport u Derventi je način života i izvor ponosa za mnoge Dervenćane.

Comments are closed.

Close Search Window