Derventa je grad u Republici Srpskoj, koji se nalazi na rijeci Ukrini, na raskrsnici puteva koji povezuju Banja Luku, Doboj, Bijeljinu i Brod. Grad ima bogatu istoriju, kulturno nasljeđe, prirodne ljepote i raznovrsnu ponudu za turiste.

Jedna od najpoznatijih manifestacija u Derventi je tradicionalni vašar, koji se održava svake godine krajem avgusta. Vašar privlači brojne posjetioce i turiste, ne samo iz okolnih opština, nego i iz cijele Bosne i Hercegovine, pa i šire. Na vašaru se može naći sve, od domaćih proizvoda, rukotvorina, odjeće, obuće, nakita, do zabavnih sadržaja, poput ringišpila, autodroma, tombola, koncerata i vatrometa. Vašar je prilika da se upozna lokalna kultura, običaji, gastronomija i gostoprimstvo.

Derventa ima i zanimljivo kulturološko i vjersko nasljeđe, koje svjedoči o multietničnosti i multikonfesionalnosti ovog područja. U gradu se nalaze pravoslavna crkva Svete Trojice, koja datira iz 19. vijeka, katolička crkva Svete Ane, koja je sagrađena 1908. godine, te džamija Ferhadija, koja je obnovljena 2006. godine. Ove vjerske objekte mogu posjetiti turisti koji žele da se upoznaju sa različitim vjerovanjima i tradicijama stanovništva.

Za ljubitelje prirode, Derventa nudi mogućnost uživanja u zelenilu i svježem vazduhu. Grad je okružen šumama, livadama, voćnjacima i poljima, koji su pogodni za šetnju, biciklizam, piknik i kampovanje. Rijeka Ukrina je bogata ribom, pa je idealna za ribolovce, ali i za one koji žele da se rashlade i osvježe. U blizini grada se nalaze i izvori ljekovite vode, koji imaju povoljan uticaj na zdravlje i raspoloženje.

Derventa ima i dobru ugostiteljsku ponudu, koja zadovoljava različite ukuse i potrebe turista. U gradu se mogu naći brojni kafići, restorani, pizzerije, pekare, slastičarnice, koji nude raznovrsnu hranu i pića, od domaćih specijaliteta, poput ćevapa, bureka, sarme, baklave, do internacionalnih jela, poput pizze, paste, sendviča, torti. Za smještaj turista postoje hoteli, motel, pansioni, apartmani, koji nude udobne i pristupačne usluge.

Derventa je grad koji ima šta da ponudi turistima, koji traže raznolikost, zabavu, kulturu, prirodu i opuštanje. Grad je otvoren i gostoljubiv, spreman da dočeka i ugosti sve one koji žele da ga posjete i upoznaju. Derventa je grad koji vrijedi vidjeti i doživjeti.

Comments are closed.

Close Search Window