Grad sa velikim privrednim potencijalom

Derventa je grad u Republici Srpskoj, koji se nalazi na reci Ukrini, na raskrsnici puteva koji povezuju Banjaluku, Doboj, Bijeljinu i Brčko. Prema popisu iz 2013. godine, Derventa ima oko 50.000 stanovnika.

Derventa je poznata po svojoj bogatoj istoriji, kulturnom nasleđu, sportskim uspesima, ali i po svom privrednom razvoju i privlačenju stranih investicija. U gradu posluju 33 inostrane kompanije, a 868 privrednih subjekata zapošljava više od 7.000 radnika. Među najznačajnijim investitorima su kompanije iz Nemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Švajcarske, Turske i Kine.

Derventa je i dalje lider u privrednom razvoju i privlačenju stranih investicija u Republici Srpskoj. Privrednici naglašavaju da su, uprkos brojnim izazovima u prethodnoj godini, uspeli da zadrže stabilnost. Za nemačku kompaniju koja u Derventi proizvodi delove za robote koji se koriste u auto-industriji, navodi RTRS, prošla godina bila je rekordna po ostvarenim prihodima. Ostvareni promet od 12 miliona KM za 20 odsto je veći u odnosu na 2022. godinu. Broj od trenutno 240 zaposlenih, tokom godine planiraju povećati. U Derventi 12 godina posluje i fabrika za proizvodnju obuće i zapošljava oko 650 radnika. U toku godine planiraju proširenje proizvodnje za oko deset odsto, mašine i roboti već su naručeni.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić ističe da je zaduženje grada minimalno, a planirane investicije veće su od dva miliona KM. “Derventa je jedina sredina u BiH koja je zadužena 2,8 odsto, što je sreća, jer iz budžeta koji je 24 i po miliona KM, možete odvojiti dva miliona za nadgradnju”, rekao je Simić.
On dodaje da je grad uspeo da obezbedi besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola, kao i da je u toku izgradnja novog vrtića i sportske hale.

Derventa je takođe grad sa razvijenim turizmom, posebno seoskim i banjskim. U okolini grada se nalaze brojni izvori mineralne i termalne vode, kao i prirodne lepote, poput kanjona reke Ukrine i planine Motajice. Grad ima i bogatu kulturnu ponudu, sa više muzeja, galerija, biblioteka, pozorišta i festivala. Među najpoznatijim manifestacijama su Dani Dervente, Dani komedije, Dani poezije i Dani piva.

Derventa je, dakle, grad sa velikim privrednim potencijalom, koji privlači strane investitore i zapošljava svoje građane. Grad se takođe trudi da unapredi kvalitet života svojih stanovnika, kroz ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, sport, kulturu i turizam. Derventa je primer kako se može uspešno razvijati i napredovati u složenim uslovima, uz viziju, rad i saradnju.

Poznate firme

  • Mreža Network – firma koja se bavi proizvodnjom računara i računarske opreme, a koja je učestvovala u izradi najvećeg sata na svijetu u Meki.
  • Unis – fabrika koja proizvodi cevi za različite namene, a koja je nakon stečaja ponovo pokrenula proizvodnju i izvoz.
  • Frukta trejd – kompanija koja se bavi trgovinom voća i povrća, a koja je kupila Unis i uložila u njegovu obnovu.
  • Kort – lanac marketa koji posluje u okviru Frukta trejda i koji ima više od 20 prodavnica u Republici Srpskoj.

Comments are closed.

Close Search Window