Derventa je grad u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, koji ima bogatu istoriju, kulturu i prirodu. Ako želiš da istražiš ovaj kraj, evo nekih prijedloga za izletišta i stvari koje možeš vidjeti:

 • Spomenik palim borcima – ovo je veliki spomenik u centru grada koji je posvećen borcima koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu i ratu u BiH. Spomenik je djelo poznatog vajara Antuna Augustinčića i predstavlja simbol otpora i slobode.
 • Crkva Svetog Luke – ovo je pravoslavna crkva koja je sagrađena 1896. godine u neobizantijskom
  stilu. Crkva ima zvonik visok 42 metra i bogato ukrašen enterijer sa ikonama i freskama.
 • Muzej Dervente – ovo je kulturna ustanova koja čuva i izlaže razne predmete iz prošlosti Dervente i okoline. Muzej ima arheološku, etnografsku, istorijsku i umjetničku zbirku, kao i galeriju savremene umjetnosti.
 • Park prirode Motajica – ovo je zaštićeno područje koje se prostire na planini Motajica, sjeverno od Dervente. Park je bogat raznovrsnom florom i faunom, a nudi i mogućnosti za planinarenje, biciklizam, lov i ribolov.
 • Etno selo Čardaklije – ovo je turističko naselje koje se nalazi na obali rijeke Ukrine, nedaleko od Dervente. Etno selo nudi smještaj u autentičnim drvenim kućama, domaću hranu i piće, kao i razne aktivnosti za zabavu i rekreaciju.
 • Manastir Svete Trojice – ovo je pravoslavni manastir koji se nalazi u selu Donji Detlak, oko 15 km od Dervente. Manastir je osnovan u 16. vijeku i ima vrijednu riznicu sa starim knjigama, ikonama i relikvijama.
 • Sportsko-rekreativni centar Biser – ovo je moderan centar koji nudi razne sadržaje za sport i odmor. Centar ima bazen, teretanu, saunu, restoran, kafić, igralište za djecu i prostor za organizovanje raznih manifestacija.
 • Spomen-park Batković – ovo je memorijalni kompleks koji se nalazi u selu Batković, oko 20 km od Dervente. Spomen-park je posvećen žrtvama logora koji je postojao na tom mjestu za vrijeme rata u BiH. Spomen-park ima spomen-kosturnicu, spomen-ploče, spomen-obilježja i muzej.
 • Srednjovjekovni grad Tešanj – ovo je utvrđenje koje se nalazi na brdu iznad sela Tešanj, oko 25 km od Dervente. Grad je sagrađen u 15. vijeku i bio je jedan od najjačih u Bosni. Grad ima zidine, kule, kapije, džamiju i hamam.
 • Banja Vrućica – ovo je najveće banjsko ljekilište u BiH, koje se nalazi u opštini Teslić, oko 30 km od Dervente. Banja Vrućica ima termalne izvore, ljekovito blato, wellness i spa centre, hotele, restorane, parkove i sportske terene.

Nadam se da sam ti pomogao da otkriješ neka zanimljiva mjesta u blizini Dervente. Ako imaš još nekih pitanja ili želiš da čuješ više detalja o nekom od ovih izletišta, slobodno nas pitajte. Uživaj u svom putovanju!

Comments are closed.

Close Search Window