Ostalo|

Službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Doboj identifikovali su maloljetnika iz Doboja osumnjičenog da je falsifikovao apoene konvertibilnih maraka i evra koje je prodavao drugim licima.

Navedeno lice je putem društvenih mreža objavljivalo oglase kako prodaje „lažni novac“ te je na taj način za sada sa neodređenim brojem lica stupao u kontakt i dogovarao prodaju.

Uz saglasnost Tužilaštva BiH, a na osnovu naredbe Suda BiH, izvršen je pretres kuće koju koristi navedeno lice prilikom čega je pronađeno i oduzeto 1996 novčanica konvertibilnih maraka u vrijednosti od 193.700,00 KM i 1041 novčanica eura u vrijednosti od 125.200,00€, te štampači, telefoni, laptop i priznanice kao i dokaz o uplatama novca, saopšteno je iz PU Doboj.

O svemu je obaviješten tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji se izjasnio da postoje obilježja krivičnog djela „krivotvorenje novca“.

Oduzete falsifikovane novčanice su prepoznatljive po natpisu „lažni novac“ i “samo za filmsku upotrebu”

Policijska uprava Doboj apeluje na građane da budu oprezni prilikom novčanih transakcija i da obrate pažnju na izgled novčanice, te ukoliko posumnjaju da se radi o falsifikovanom novcu da o tome odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu.

Pozivamo sve građane koji su kupovali falsifikovani novac da isti odmah odnesu i predaju u najbližu policijsku stanicu jer će samo na taj način izbjeći krivičnu odgovornost. Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine je između ostalog predviđeno da je krivično djelo „falsifikovanje novca“ počinio onaj ko zna da je lažan novac načinjen ili da je lažan novac stavljen u opticaj a to ne prijavi. Za ovaj oblik krivičnog djela predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, saopšteno je iz PU Doboj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close Search Window