Ostalo|

Dervenćanka Tea Stanković, student Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, predstojeći semestar provešće na usavršavanju u Muzičkom konzervatorijumu (Conservatorio superior musica) u španskom gradu Vigu.

Tako će nakon Osnovne muzičke škole u Derventi i Srednje muzičke škole u Mostaru, te redovnog studija na smjeru gitara na Muzičkoj akademiji UNSA u klasi profesora Đani Šehua, inače diplomca Univerziteta za muziku i scenske umjetnosti u Beču, Tea svoje obrazovanje nastaviti na ovoj visokoškolskoj ustanovi osnovanoj davne 1956. godine.

Talentovana gitaristkinja treće godine studija u Španiji će boraviti, zahvaljujući prije svega, ličnoj inicijativi i trudu, te učestvovanju u „Erasmus+“ programu. Radi se o nastavku programa „Erasmus“ osnovanog prije 35 godina sa ciljem razmjene studenata u prostoru nekadašnje Evropske ekonomske zajednice.

„Erasmus+“ prvenstveno podržava obrazovanje i obuku mladih u Evropi, odnosno podstiče mobilnost učenika u svrhu učenja i usavršavanja. Kako UNSA učestvuje u ovom programu, matični fakultet me predložio, u maju prošle godine sam položila prijemni ispit za smjer Muzika i izvođačke umjetnosti-klasična gitara, a rezultat svega je da sam primljena kao druga na listi na nivou prijavljenih iz cijele Evrope. Samim prijemom postala sam i stipendista programa, prepričava mlada gitaristkinja svoj “put” do nastavka studija na Pirinejskom poluostrvu.

Iako je imala priliku da semestar provede u Holandiji, ipak je izabrala Galiciju i Španiju, zemlju u kojoj je ovaj instrument doživio svoju punu afirmaciju još u 14. vijeku.

Dobivši priliku da završim treću godinu na Muzičkom konzervatoriju u Španiji sigurna sam da me očekuju mnoga iskustva u obrazovnom, s obzirom da se muzički obrazovni sistem u Evropi drastično razlikuje od sistema u regionu, ali i životnom smislu. Ovo usavršavanje bio mi je bilo cilj tokom srednjoškolskog obrazovanja, tako da želim da poručim vršnjacima i kolegama da slijede svoje snove i da ne odustaju zbog eventualnih prepreka ili poteškoća bilo finansijskih ili drugih, kojih sigurno neće manjkati, kaže ova talentovana umjetnica.

Pandemija virusa korona posebno je uticala na polje izvođačkih umjetnosti, tako da je broj nastupa, koncerata, takmičenja i festivala bio sveden na minimum.

I sami časovi gitare su se teško odvijali jer ih je skoro pa i nemoguće održavati “online”. Iako smo bili uskraćeni za nastupe i s obzirom da je veliki broj festivala odgođen zbog pandemije, pored projekta snimanja “online” koncerta sa kolegom u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, na drugoj godini studija uspjela sam uz pomoć profesora da učestvujem u “online” formi Transylvania International Guitar Festivala i Sarajevo International Guitar Festivalu gdje sam bila nagrađena trećim mjestom. Nadam se da će se u skorije vrijeme situacija sa pandemijom okončati kako bi se bez restrikcija i mjera vratili koncertnim dvoranama i festivalima klasične gitare, optimistična je Stankovićeva.

Ova dvadesetdvogodišnjakinja već od malih nogu, zahvaljujući prije svih dedi i ocu, spoznala je čari gitare, što joj je otvorilo vrata čarobnog svijeta nota i melodija.

Odrasla sam u porodici gdje se muzika voli. Tata je, kao i deda, svirao gitaru pa sam od malena provodila vrijeme slušajući muziku. Sa 7 godina sam upisala Osnovnu muzičku školu, bila sam đak generacije i od tada se bavim muzikom, kaže mlada gitaristkinja kojoj nije strano ni sviranje klavira.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close Search Window