Gradske Vijesti|

“Izmijenjeni kapitalni budžet ,koji je usvojen na 4. sjednici gradske skupštine,ne liči na prijedlog kapitalnog budžeta , zbog čega osjećam veliko razočarenje i evidentno je da u ovoj budžetskoj godini nećemo osjetiti razvoj Dervente, naročito ne u gradskom potezu. Budžet se pravi na osnovu zahtjeva građana, udruženja i svih onih kojih se taj budžet tiče. Predlagač pravi prijedlog ,a institucija amandmana je da se taj prijedlog koriguje. Opozicija je napravila toliki broj amandmana da su od osnovnog prijedloga na kraju ostale samo dvije hiljade maraka“, rekao je ovo gradonačelnik Simić , komentarišući usvajanje izmijenjenog kapitalnog budžeta od strane skupštinske većine.

Gradonačelnik je istakao da smatra da je prijedlog kapitalnog budžeta ,koji je kreirao sa svojim saradnicima imao dobre mogućnosti ,a da izmijenjeni ne liči na prijedlog. „Ne mogu se oteti utisku da su to bila određena predizborna namirivanja u pravljenju koalicije , što je stavilo razvojnu priču u pozadinu. Prvenstveno nije se vodilo računa o ravnomjernom ulaganju u grad i selo ,nije se vodilo računa ni o namjenskim sredstvima vodnih naknada ,a ni o prioritetnim putnim pravcima. To se ne određuje na osnovu izbornih rezultata. Politiku sam uvijek vodio da puno elemenat učestvuje u predlaganju budžeta, i selo i grad. Nikada nijedan kraj opštine nije bio kažnjavan zbog izbornih rezultata i po tome je opština bila prepoznatljiva“, istakao je gradonačelnik Simić.

Od nekih 400.000 maraka koje sam predložio za seoske puteve, novim planom kapitalnih ulaganja stiglo se do 1,2 miliona maraka.Za polovinu predloženih investicija nema projekta. Nije domaćinski skinuti 100.000 maraka sa sufinansiranja starog mosta , koji je u veoma trošnom stanju i prijeti mu svaka naredna poplava. Predložili smo oko 100.000 maraka za sufinansiranje sanacije , a sa višim nivoima razgovaramo o bezbjeđivanju oko 500.000 maraka. Sredstva su obrisana kao i za most u Donjem Detlaku koji je doveden u stanje da se preko njega više ne može prelaziti jer su ga nesavjesna lica, prevozeći šljunak preko njega,dovela u to stanje.

Obrisana su i sredstva za ulicu „9.januar“ koja prolazi pored parka .Prošle godine nismo imali obazbijeđena sva sredstva za ovu ulicu, planirali smo 20.000 maraka da se riješi trotoar i rasvjeta. Istu sudbinu su doživjela i sredstva planirana za vodovod i kanalizaciju u industrijskoj zoni gdje smo prodali zemljište. U Svilengradu je bilo planirano da se uloži 60.000 maraka da se uradi kanalizacija, to je obrisano. Obrisan je i prijedlog izgradnje vodovoda od „Zlatnog Luga“ do crkve u Agićima.

U gradskom groblju gotovo da i nem a više slobodnih grobnih mjesta. Planirali smo ulaganja 65.000 KM ali su sredstva obrisana.Pitam se gdje ćemo sahranjivati mrtve.

Bila je planirano postavljanje i videonadzora jer sada smo grad i jedna smo od rijetkih lokalnih zajednica koja nije odvajala sredstva za tu namjenu. Bila je planirana i izgradnja Spomen sobe, da se na jedan skroman i dostojanstven način sjetimo poginulih boraca, ali su i ovi prijedlozi obrisani“, rekao je gradonačelnik.

On se osvrnuo i na izdvajanja sredstava za vjerske zajednice i naglasio da je u budžetu grada uvijek bilo planiranih sredstava za vjerske zajednice ali da ta sredstva nisu izdvajana iz kapitalnog budžeta.

„Obrisana su sredstva i za jedan od najznačajnijih projekata, izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju OŠ „Nikola Tesla“ za koju je bilo predviđeno 60.700 maraka. Komisija Direkcije za obnovu i razvoj Republike Srpske je pregledala objekat i rekla da škola nije seizmički sigurna.To je bilo mišljenje i komisije koju sam ja formirao. U pregovorima smo sa nadležnim ministarstvom i Vladom Republike Srpske da se obezbijedi oko 2.,5 miliona maraka ,a da se iz budžeta za te potrebe izdvoji 200.000 KM. Ista sudbina je i velikog projekta izgradnje vodovoda u južnom dijelu grada tzv. Osinjski vodovod.Za učešće u izgradnji vodovoda već se prijavilo oko 800 domaćinstava. Urađen je elaborat i projekat tzv „glavne aorte“ koja će sa Tomasovog brda proći kroz sva sela, koja obuhvata vodovod i doći u Gornje Cerane. Htjeli smo da uradimo kompletne projekte i da krenemo u pravcu realizacije ali sredstva su obrisana i sada smo u dilemi kako stati na pola puta , mještani se interesuju za nastavak aktivnosti.Ali ja imam ideju odakle će grad obezbijediti preostala sredstva.

Odobreno nam je 200.000 KM za IPA projekat prekogranične saradnje u okviru energetske efikasnosti , s tim da je naše učešće 80.000KM. Jedna smo od rijetkih lokalnih zajednica koja je prošla u ovom projektu,a sada dobijamo pozive od njih sa pitanjem da li odustajemo .Nemamo odgovora jer su sredstva za ovu namjenu obrisana. Htjeli smo urediti i zgradu za invalide i poginule borce ali ne može kako smo planirali i to je obrisano.

Poništavanje navedenih prijedloga je odraz svojevrsne nepristojnosti u pristupanju kapitalnim ulaganjima i želja da se udovolji nekim odbornicima. Ovo ne može biti dobro. Amandmane ne komentarišem, oni su za mene zakon i to što Skupština donese mora da se realizuje. Ipak, iz skupštinske većine su se zaboravili pa se bave poslovima koji im ne pripadaju i nisu u njihovoj nadležnosti“, poručio je na kraju gradonačelnik Simić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close Search Window