Izdvajamo, Odmor|

Bosiljkovanje je međunarodni festival folklora koji se održava u Derventi, gradu u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini. Festival je osnovan 1997. godine, pod pokroviteljstvom Kulturno-umjetničkog društva mladih “Bosiljak” iz Dervente, sa ciljem da promoviše i očuva tradicionalnu kulturu i običaje srpskog naroda, kao i da uspostavi kulturnu saradnju i razmjenu sa drugim narodima i zemljama.

Festival se nalazi u kalendaru CIOFF-a, Međunarodnog savjeta organizacijafestivala folklora i tradicionalnih umjetnosti, od 2012. godine.

Program i učesnici

Bosiljkovanje se održava svake godine u oktobru, u trajanju od tri dana. Program festivala obuhvata svečani defile ulicama grada, koncerte folklornih ansambala na platou ispred Sportske dvorane, radionice, izložbe, predavanja i druženja. Na festivalu učestvuju folklorni ansambli iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Grčke, Turske, Italije, Francuske, Španije, Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Belorusije, Gruzije, Armenije, Azerbejdžana, Izraela, Egipta, Maroka, Tunisa, Alžira, Indije, Kine, Japana i drugih zemalja.

Značaj i uticaj

Bosiljkovanje je jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih festivala folklora u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, koji privlači veliku pažnju i posjetu publike, medija i stručnjaka. Festival je dobio brojna priznanja i nagrade, kao što su Zlatna plaketa CIOFF-a, Zlatna plaketa Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Zlatna plaketa Opštine Derventa, Zlatna plaketa Kulturno-prosvjetne zajednice Republike Srpske i druge. Festival je takođe imao značajan uticaj na razvoj i afirmaciju kulturnog i turističkog potencijala Dervente i okoline, kao i na jačanje međunarodne kulturne saradnje i razumijevanja.

Bosiljkovanje je festival koji čuva i njeguje bogatstvo i ljepotu folklora, kao izraza duše i identiteta naroda. On je takođe festival koji spaja i približava ljude različitih kultura i tradicija, gradeći mostove prijateljstva i mira. On je festival koji slavi život i radost, u duhu bosiljka, biljke koja simbolizuje ljubav, vjernost i sreću.

Facebook: https://www.facebook.com/p/KUDM-Bosiljak-Derventa-100064772763926/
Email: kudmbosiljak@yahoo.com
Tel: +387 53 331 833
Adresa: Svetog Save bb, 74400 Derventa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close Search Window