Izdvajamo|

Narodna biblioteka Dervente je kulturna ustanova koja se nalazi u centru grada Dervente, u Republici Srpskoj. Osnovana je 1952. godine pod nazivom Narodna biblioteka “Branko Radičević”, po čuvenom srpskom pjesniku. Biblioteka ima bogat fond knjiga, časopisa, novina, audio-vizuelnih i elektronskih materijala, koji obuhvataju različite oblasti nauke, umjetnosti, kulture i zabave. Biblioteka takođe organizuje razne kulturne manifestacije, kao što su književne večeri, promocije knjiga, izložbe, tribine, radionice i sl.

Jedna od posebnosti Narodne biblioteke Dervente je muzejska zbirka, koja se nalazi u galerijskom prostoru biblioteke. Muzejska zbirka sadrži tri dijela: etnološki, arheološko-geološki i istorijski. Etnološki dio zbirke čine predmeti seoskog i gradskog pokućstva, narodne nošnje, nakit, oružje, alat i sl. Arheološko-geološki dio zbirke čine artefakti sa arheoloških lokaliteta i različite stijene i minerali. Istorijiski dio zbirke čine dokumenti, fotografije, medalje, ordeni, zastave i drugi predmeti koji svjedoče o istoriji Dervente i okoline.

Narodna biblioteka Dervente je mjesto gdje se njeguje i čuva kulturna baština, ali i mjesto gdje se prati i podržava savremeno stvaralaštvo. Biblioteka je otvorena za sve građane i posjetioce, koji mogu koristiti njene usluge i resurse, kao i uživati u njenim programima. Biblioteka je takođe aktivna u saradnji sa drugim kulturnim i obrazovnim ustanovama, kako na lokalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou. Biblioteka je članica Udruženja bibliotekara Republike Srpske i Udruženja bibliotekara BiH.

Narodna biblioteka Dervente je važan činilac kulturnog života grada i regije, koji doprinosi obrazovanju, informisanju i zadovoljavanju potreba svojih korisnika. Biblioteka je takođe mjesto susreta, razmjene i dijaloga, koje promoviše vrijednosti tolerancije, multikulturalnosti i demokratije. Biblioteka je, ukratko, mjesto gdje se čita, uči, stvara i druži.

Adresa: Трг ослобођења бр.2
Telefon: 053332961
Radno vrijeme: 7.30h-15.30h
Email: nbbrderv@teol.net | bibliotekaderventa1@gmail.com
Web sajt: bibliotekaderventa.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close Search Window