Ostalo|

P. Đ. iz Dervente osumnjičen je da je kao odgovorno lice privrednog društva iz Dervente, u Doboju iskopavao i prodavao šljunak i pijesak bez potrebnih zakonskih odobrenja i bez plaćanja naknada, čime je protivpravno za privredno društvo ostvatio korist od oko 2.3 milona KM bez PDV-a.

Takođe i da nije vršilo prijavu, obračun i uplatu naknade za korišćenje mineralne sirovine, pa je za 140.967 KM, oštetio budžet Republike Srpske i budžet Grada Doboja, a korist za pomenuto društvo.

Protiv njega je policijska uprava Doboj, Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijela izvještaj zbog osnova sumnje da je od 01.05. do 17.07.2017. godine izvršio krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Takođe i da je u periodu od 18.07.2017. do 31.03.2021. godine, izvršilo krivična djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju i protivpravno zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogastava i dobara od opšteg značaja.

– Za prijavljeno lice inicijala P.Đ. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice jednog privrednog društva iz Dervente, na području grada Doboja sa zemljišnih parcela u blizini korita rijeke Bosne obavljalo privrednu djelatnost iskopa, vađenja i prodaje prirodnog šljunka i pijeska, navode iz PU Doboj.

To je kako navode činio bez potrebnih zakonskih odobrenja pa samim time bez plaćanja odgovarajućih naknada, a u namjeri da tom privrednom društvu pribavi protivpravnu imovinsku korist.

– Izvađeni materijal je deponovalo na poljoprivrednom zemljištu na kojem se nalazi postrojenje separacije bez odobrenja, te takvo zemljište koristilo u nepoljoprivredne svrhe izbjegavši platiti naknadu za izmjenu namjene zemljišta. Prirodni šljunak i pijesak je u kontinuitetu prodavalo domaćim kupcima u količini od 242.850,22 m 3 čime je ostvarilo protivpravnu imovinsku korist za navedeno privredno društvo u iznosu od 2.329.772,78 KM bez PDV-a, dodaju iz policije.

Takođe ga sumnjiče da suprotno svim zakonskim propisima nije vršilo prijavu, obračun i uplatu naknade za korišćenje mineralne sirovine.

– Na taj način pri izvršavanju zakonskih obaveza – plaćanja naknade za mineralne sirovine uskratilo je sredstva koja predstavljaju prihod Republike Srpske i Grada Doboja u ukupnom iznosu od 140.967,16 KM, što predstavlja štetu za budžet Republike Srpske i budžet Grada Doboja, a korist za pomenuto društvo, navode iz policije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close Search Window