Ostalo|

Apsolvent filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Vuk Pijetlović je u prošlosedmičnoj emisiji “Nedjeljno popodne” predstavio javnosti ideju za film “So”. Film je trenutno u fazi predprodukcije i počinje prikupljane sredstava njegovo snimanje, rekao je budući režiser.

“So” je nagrađena na prošlogodišnjem konkursu za filmske projekte studenata Katedre za film i televiziju Akademije umjetnosti banjalučkog Univerziteta, a obrađuje odnos umjetnosti i traume kroz događaj blizak Dervenćanima.

U pozadini ovog projekta, kojeg mladi apsolvent filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci želi da pretoči u film, jesu ratni zločini nad Srbima 1992. godine u Derventi.

Na ideju da se pozabavi ovom teškom tematikom došao je čitajući i slušajući ispovijesti preživjelih. Upravo činjenica da su zarobljene često mučili upravo nekadašnji prijatelji ili kolege sa posla navela ga je na razmišljanje da to „gubljenje” ljudskosti ovjekovječi u filmu.

Kroz razgovore sa preživjelim logorašima pojavila se i briga kako da vjerodostojno prikažem ovakvu tematiku. Najbliži tome bio sam kada me u jednom momentu, u žaru priče, jedan od nekadašnjih zarobljenika uhvatio za majicu i na meni prstom pokazao gdje su ga ubadali nožem, ističe budući režiser.

Da bi se film snimio potreban je budžet od oko 30.000 maraka, od čega je dio moguće osigurati i kroz usluge poput smještaja filmske ekipe, hrane, goriva i drugih potrepština, tako da su dobrodošle i takve donacije.

Svi koji žele podržati ovaj projekat donacijama mogu to učiniti uplatom na račun SPKD “Prosvjeta” broj 551 304 11 30 477 890, otvoren u UniCredit banci Banja Luka, sa namjenom “Za snimanje filma So”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close Search Window