Gradske Vijesti|

Skupština povjerilaca derventske Fabrike cijevi “Unis” u stečaju odlučila je da cjelokupna imovina nekadašnjeg giganta bude ponuđena za oko 20 miliona maraka.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Unisa” Lazo Đurđević, naglasivši da se imovina preduzeća nudi po 50 odsto nižoj cijeni od 40,6 miliona maraka, na koliko je procijenjena.

Oglas za prodaju biće objavljen kada dobijem saglasnost razlučnih povjerilaca. Vjerujem da bi to trebalo da bude do kraja iduće sedmice – rekao je Đurđević.

On je ranije rekao da je teško i da bi procijenjena vrijednost imovine bila dovoljna da se svi namire.

I kada do unovčenja dođe, u prvom redu namiriće se banke koje imaju hipoteke. Trebalo bi mnogo više novca za sve – rekao je Đurđević.

Prema ranijim podacima, na adresu nekadašnjeg privrednog giganta stigle su 84 prijave potraživanja povjerilaca koji čekaju naplatu dugovanja.

I bivši radnici negoduju, jer će, kažu, preduzeće u kojem su godinama zarađivali i prehranjivali porodice biti dato u bescjenje.

I da bude prodato za 20 miliona, u šta sumnjamo, za radnike neće ostati ni fening. Mnogima je “Unis” dužan i po 40 plata – saglasni su radnici. Smatraju da nije trebalo imovinu prodavati kao cjelinu, jer će se na taj način dobiti najmanje novca.

Problemi u “Unisu” trajali su godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja je trebalo da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Zahtjev za stečaj “Unisa” početkom 2019. godine podnijela je Nova banka Banjaluka, koja je povjerilac u tom preduzeću.

Nakon toga je sud donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja, a za privremenog stečajnog upravnika tada je imenovan Lazo Đurđević. Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine.

Penzije
U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS naveli su za “Glas” da je 2. februara uplaćen novac za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za šest radnika “Unisa” koji sa tom uplatom ispunjavaju uslove za penziju. Vlada Srpske je krajem prošle godine odobrila novac za ovu namjenu za šta je, prema rješenjima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS potreban 85.051 maraka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close Search Window