Izdvajamo, Odmor|

SKUD „DERVENTA“: čuvari tradicije i kulture derventskog kraja

Srpsko kulturno – umjetničko društvo „DERVENTA“ je jedno od najstarijih i najaktivnijih udruženja građana u Derventi. Osnovano je 1994. godine sa ciljem očuvanja i njegovanja tradicije i kulture svoga naroda. Društvo broji oko 150 aktivnih članova podjeljenih u četiri folklorne grupe, pjevačku grupu, instrumentaliste na tradicionalnim instrumentima i recitatorsku grupu.

Folklorne grupe

Folklorne grupe SKUD „DERVENTA“ su podijeljene po starosnim kategorijama: prvi ansambl (od 18 do 30 godina), drugi ansambl (od 14 do 18 godina), treći ansambl (od 10 do 14 godina) i četvrti ansambl (od 6 do 10 godina). Svaka grupa ima svoj repertoar igara iz raznih regiona Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i iz drugih zemalja bivše Jugoslavije. Neke od igara koje izvode su: derventske igre, igre iz Binačke Morave, šopske igre, kosovske igre, igre iz Srema, igre iz Like, igre iz Crne Gore i druge. Folklorne grupe su učestvovale na brojnim smotrama, festivalima i manifestacijama u zemlji i inostranstvu, gdje su osvajale nagrade i priznanja za svoje umijeće i odijevanje.

Pjevačka grupa

Pjevačka grupa SKUD „DERVENTA“ je sastavljena od 12 pjevača i pjevačica koji izvode tradicionalne i etno pjesme iz raznih krajeva. Pjevačka grupa je nedavno snimila svoj prvi CD sa 12 pjesama, koji je dobio veoma dobre kritike i pohvale. Neke od pjesama koje su snimili su: „Oj, Dervento“, „Zvijezda tjera mjeseca“, „Dunave, Dunave“, „Ja sam mala garava“, „Oj, devojko, dušo moja“ i druge. Pjevačka grupa je takođe učestvovala na raznim takmičenjima i revijama narodnog pjevanja, gdje je dobijala visoke ocjene i plakete.

Instrumentalisti

Instrumentalisti SKUD „DERVENTA“ su grupa mladih muzičara koji sviraju na tradicionalnim instrumentima, kao što su frula, gusle, tambura, akordeon, harmonika i drugi. Oni prate folklorne i pjevačke grupe u njihovim nastupima, ali i samostalno izvode razne melodije i kola iz narodnog repertoara. Instrumentalisti su takođe snimili nekoliko pjesama za CD pjevačke grupe, a i sami rade na svom prvom albumu. Oni su takođe učestvovali na raznim smotrama i festivalima narodne muzike, gdje su pokazali svoj talenat i vještinu.

Recitatorska grupa

Recitatorska grupa SKUD „DERVENTA“ je grupa djece i mladih koji se bave izvođenjem poezije i proze iz srpske književnosti. Oni učestvuju na raznim literarnim večerima, susretima i takmičenjima, gdje iznose svoje interpretacije i stavove o djelima koja čitaju. Recitatorska grupa je takođe uključena u radio-emisije i televizijske programe koji se bave kulturom i obrazovanjem. Neka od djela koja su recitovali su: „Planine“, „Moja otadžbina“, „Jelena, žena koja pjeva“, „Sve je to tako malo“, „Moja baka“ i druga.

I za kraj …

SKUD „DERVENTA“ je udruženje građana koje se trudi da očuva i prenese na mlade generacije tradiciju i kulturu derventskog kraja. Ono je primjer kako se kroz razne oblike umjetničkog izražavanja može doprinositi razvoju i kvalitetu života lokalne zajednice. SKUD „DERVENTA“ je takođe ambasador svog grada i svog naroda u zemlji i svijetu, gdje predstavlja svoje bogatstvo i ljepotu. Ako želite da saznate više o SKUD „DERVENTA“ ili da se pridružite njihovim aktivu.

Facebook: SKUD Derventa
Kontakt osoba: Saša Arsenić
Email: sakudderventa@yahoo.com
Tel: +387 65 757 317
Adresa: Braće Jugovića bb, 74400 Derventa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close Search Window