Biznis|

Od propasti do ponovnog pokretanja: Kako je derventski “Unis” preživio stečaj i vratio se na tržište

Derventa – Fabrika cijevi “Unis” iz Dervente, nekadašnji gigant jugoslovenske metalurgije, doživjela je težak pad nakon rata i privatizacije, koji je kulminirao otvaranjem stečaja 2019. godine. Međutim, zahvaljujući novom vlasniku, kompaniji “Frukta trejd”, fabrika je uspjela da se oporavi i ponovo pokrene proizvodnju, koja je sada usmjerena na domaće i regionalno tržište.

“Unis” je osnovan 1972. godine kao dio velikog industrijskog kompleksa “Unis Holding”, koji je obuhvatao više fabrika u različitim oblastima. Fabrika cijevi je bila jedna od najvećih i najmodernijih u Jugoslaviji, sa kapacitetom od 120.000 tona godišnje. Proizvodila je cijevi za naftnu i gasnu industriju, termoelektrane, hidroelektrane, vodovod, kanalizaciju i druge namjene. Izvozila je u više od 40 zemalja svijeta, a imala je i svoje predstavništvo u SAD.

Rat i sankcije su teško pogodili fabriku, koja je radila sa smanjenim kapacitetom i gubicima. Nakon rata, fabrika je privatizovana i prešla je u vlasništvo firme “Unis Trade” iz Sarajeva, koja je pokušala da obnovi proizvodnju i tržište. Međutim, zbog lošeg poslovanja, dugova, neplaćenih poreza i doprinosa, radničkih potraživanja i zastarjele tehnologije, fabrika je zapala u krizu i 2019. godine je otvoren stečaj.

Stečajni postupak je trajao skoro dvije godine, tokom kojih je imovina fabrike procijenjena na više od 40 miliona maraka i ponuđena na prodaju kao cjelina. Prve tri licitacije su propale, jer nije bilo zainteresovanih kupaca, a na četvrtoj je fabriku za 12,19 miliona maraka kupila kompanija “Frukta trejd”, koja se bavi trgovinom voća i povrća i koja ima lanac marketa “Kort”.

Novi vlasnik je odlučio da uloži u obnovu fabrike i ponovno pokretanje proizvodnje, koja je započela u novembru 2023. godine. Za početak, fabrika je pokrenula samo jedan pogon, u kojem je zaposleno 35 radnika, a plan je da se taj broj udupla u narednom periodu. U obnovu mašina je uloženo 1,5 miliona evra, a u nabavku repromaterijala još 3,5 miliona evra. Prve cijevi su namijenjene domaćem tržištu, a cilj je da se kasnije proširi i na regionalno i međunarodno tržište.

Novi vlasnik ističe da je zadovoljan početnim rezultatima i da ima viziju za dalji razvoj fabrike, koja bi trebalo da proizvodi različite vrste cijevi za različite namjene. On dodaje da nije dobio nikakvu pomoć ni od lokalne ni od entitetske vlasti, već da je sve uložio iz svojih sredstava. On se nada da će fabrika uspjeti da povrati svoje mjesto na tržištu i da će doprinijeti privrednom razvoju Dervente i Republike Srpske.

Fabrika cijevi “Unis” je primjer kako se može preokrenuti sudbina propalog preduzeća, uz ulaganje, rad i volju. Nakon pada i uspona, fabrika se sada suočava sa novim izazovima i prilikama, koje će zavisiti od tržišnih uslova, konkurencije i podrške. Fabrika ima potencijal da ponovo postane lider u svojoj oblasti i da zaposli i zadovolji mnoge radnike i kupce.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close Search Window